Vraag & antwoord
Hieronder staan de meest gestelde vragen (faq) door kinderen, ouders, docenten en ondernemers. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

 

Wie krijgen Buki di Pret?
Ieder kind dat op een basisschool op Bonaire zit krijgt Buki di Pret. Het is niet voor toeristen of andere bezoekers. Bedrijven en organisaties op Bonaire willen graag iets extra aanbieden voor de kinderen die op Bonaire wonen. Denk ook aan sportclubs die zo leden proberen te werven en dus gericht zijn op de lokale kinderen.

Is Buki di Pret typisch Bonairiaans?
Sinds 2018 bestaat Buki di Pret op Bonaire. Het is geïnspireerd op het Jeugd Vakantie Paspoort uit Rotterdam. In 2021 zijn we ook een Buki di Pret gestart voor de kinderen op Aruba. In Suriname krijgen kinderen in District Nickerie vanaf 2024 een Buku gi Pret.

 

Kan ik Buki di Pret kopen voor een vriendje of familielid?
Nee, het boekje is alleen voor kinderen op Bonairiaanse basisscholen. Ben je in de vakantie op Bonaire komen wonen en zat je in de laatste schoolweken niet op een Bonairiaanse basisschool, dan krijg je volgend jaar jouw eigen Buki di Pret op school.


Voor welke leeftijd is Buki di Pret?
Buki di Pret is voor leerlingen van groep 1 t/m 8, dus van 4 t/m 13 jaar. Zo kunnen ook zittenblijvers meedoen. Zit nog niet in groep 1, dan moet je nog een jaartje wachten. Ben je 12 of 13 jaar en zit je al op middelbare school? Dan heb je geen recht op Buki di Pret.

Hoe krijg ik Buki di Pret?
In de laatste schoolweken is Buki di Pret op alle basisscholen uitgedeeld in elke klas. Als een kind afwezig was, is voor hem of haar een boekje aan de leerkracht gegeven. Heb jij jouw boekje nog niet, vraag het dan op school.


Zijn alle activiteiten voor alle kinderen?
Buki di Pret is bedoeld voor alle basisschoolleerlingen, van groep 1 tot en met 8. Voor sommige activiteiten heeft de aanbieder een leeftijdsgrens vastgesteld. Die grens heeft Buki di Pret dan overgenomen.

Waarom heet het Buki di Pret?
Het hele boekje is tweetalig: Papiamentu en Nederlands. Voor de titel hebben we gekozen voor een combinatie. "Buki di" is Papiamentu, "Pret" is Nederlands.


Hoe komen jullie aan de aanbiedingen?
We hebben aan allerlei bedrijven en organisaties gevraagd of ze aan de kinderen een leuke aanbieding wilden aanbieden tijdens de grote vakantie. De meeste wilden dat graag doen. 

Moeten mijn ouders/verzorgers altijd mee?
Dat scheelt per activiteit. Soms is het verplicht dat er een volwassen begeleider meegaat. Dat staat dan in het boekje erbij. Als je het zeker wilt weten, neem dan contact op met de aanbieder van de activiteit.

Bij reserveren moet ik 'aantal personen' opgeven. Is dat inclusief ouders?
Nee, alle plekjes zijn voor de kinderen die een een eigen Buki di Pret hebben gekregen op school. Soms mag een beperkt aantal ouders meedoen. Dat wordt dan ter plekke bij de activiteit verdeeld door de organisatie van die activiteit. Die hoeven zich niet aan te melden.

Waarom is het alleen voor kinderen van de basisschool?
Dit jaar is gekozen om het alleen voor basisschoolkinderen te doen. In de kerstvakantie 2018 is er ook een soort Buki di Pret uitgedeeld op het SGB. Dat bleek geen succes.

 

Ik ben mijn Buki di Pret kwijt. Kan ik een nieuwe krijgen?
Helaas zijn er geen reserve boekjes gemaakt. Daarom is bij het uitdelen gezegd om meteen je naam op het boekje te schrijven en het goed te bewaren.

 

Waarom krijgen kinderen van het SGB geen boekje?
Dit jaar is gekozen om het alleen voor basisschoolkinderen te doen. In de kerstvakantie 2018 is er ook een soort Buki di Pret uitgedeeld op het SGB. Dat bleek geen succes.

 

In welke periode is Buki di Pret geldig?
De aanbiedingen zijn geldig tijdens de grote vakantie. In 2024 is dat van vrijdag 5 juli t/m zondag 18 augustus.

 

Komt er voor elke vakantie zo'n boekje met aanbiedingen?
Graag! Het Buki di Pret is geldig tijdens de grote vakantie, maar misschien maken we ooit ook zo'n boekje voor andere vakanties, zoals de Regatta, Kerst of Carnaval.

 

Wat is de oplage van Buki di Pret?
Er zijn 2450 basisschoolkinderen op Bonaire. Er zijn daarom 2450 boekjes gemaakt en een paar extra, omdat ook elk bedrijf dat meedoet een exemplaar krijgt.

Waarom wordt Buki di Pret in Nederland gedrukt?
We drukken het liefst op Bonaire, zoals in 2018. Maar later besloot de enige drukkerij op Bonaire op het laatste moment onverwacht dat ze het dit keer opeens niet wilden drukken. Daarom moesten we snel een andere drukker vinden. De Nederlandse kon het snel, mooi en in het bijzondere formaat.

Ik ben ondernemer en wil ook graag in Buki di Pret.
Leuk! Natuurlijk ben je welkom voor de volgende editie. Neem snel contact met ons op.

 

Kan ik adverteren in Buki di Pret?
Ook in de editie 2024 zijn geen commerciële advertenties opgenomen. In overleg kunnen we bepalen of het wenselijk is in komende edities wel advertenties op te nemen. Neem snel contact met ons op.